Ahoj
Lidi,
právě
(tedy před
4 hodinami)
jsem se
vrátila z
Maďarska, bylo
to moc
moc moc
úžasný,
ale...pokusím se
začít od
začátku :).
Každý
rok se
naší škole
pořádá týden
zvaný Project
Week, kdy
se různorodé
skupinky studentů
vydají na
různé cesty
za nějakým
projektem. Hodně
lidí se
jenom vypraví do
svého
“vysněného”
města, jiní
pracovat s
dětmi. Já
jsem se
říkala, že
vlastně nemáme
žádný
environmentální projekt
tak jsem
jeden
zorganizovala.
Pamatuji si,
jak jsem
toho před
Project Weekem
litovala a
říkala si
jaké že
to jsem
kráva. To
víte, člověk
se stresuje
že se
ta skupinka
ztratí, pohádá
a nebo
třeba že
ti lidi
nebudou šťastní,
ale protentokrát
se nic
takového
nestalo.
Moje
skupinka se
skládala z
pěti lidí:
já, Bára
(moje prvačka
a autorka
všech fotek
v tomto
článku :)),
Tori (prvačka
z Británie),
Frida (prvačka
z Dánska)
a Kailas
(druhák z
Indie). V
pátek večer
jsme se
v devět
sešli na
zastávce v
Duinu potom
co jsem
z Bárou
objednala packed
lunches a
taky nakoupila
to z
čeho ona
pak vyrobila
sendviče (sláva
jí :))
a vydali
se na
dlouhou cestu.
Myslím, že
nejvetší strach
jsem měla
hned na
začátku, když
jsem v
Terstu zjistila,
že vlastně
ani nevím
odkudže ten
autobus jede,
ale to
jsme vyřešili
ptaním se
trafikáře.
Potom, před
autobusem, se
nějaký maník
bez pasu
pokoušel
nastoupit. Bylo
to docela
srandovní,
protože ten
řidič na
něj mluvil
maďarsky zatímco
ten onen
mluvil italsky.
Nakonec jsem
všichni
nastoupili a
čekalo nás
docela krátkých
(alespoň pro
mě) hodin
stráveným
spánkem (alespoň
pro mě
:)).
Já
se vždycky
nejvíce stresuji
před tím
než dojedeme
na místo.
V Budapešti
jsme vystoupili
na Népligétu
a vyměnili
peníze. Tři
sta Hungarian
Forint (HUF)
je jedno
euro, takže
jsem po
výměně měla
přes 180
tisíc HUFů.
Je to
strašně moc
zvláštní,
platit za
pohlednici třeba
1000 HUFů,
prostě se
to zdá
takové...drahé.
Ale není,
Maďarsko je
obecně docela
levné. No
a pak
jsme přes
Veszprém, kde
jsme potkali
podivného pána
s růžovým
šátkem, který
zjišťoval odkud
jsme a
pak taky
jsme se
nemohli dovolat
na tu
farmu jsme
dojeli do
Hegyesdi.
Naše skupina, z leva: Bára, Ester, Frida, Tori a Kailas
Hegyesdi
(čti Heďéšt)
je malá
asi tak
78-domová
vesnička kousek
od jezera
Balaton. Mají
kostel a
obchod a
taky jednu
úžasnou farmu
(tedy určitě
je jich
tam aji
více :)).
Tam jsme
dojeli kolem
poledne a
pak jsme
se šlo
projít kolem.
Provedla nám
Barbra, paní
farmářka, které
měla
neuvěřitelné
vědomosti o
všem co
se týká
farmářství.
Vysvětlila nám
jak se
starat o
organickou
zahradu, jak
hnojit a
jak dělat
cesty. Pokaždé
se sklonila,
vytáhla nějakou
kytku a
řekla co
to je
a k
čemu to
používají.
Například, to
co jsme
odplevelili jsme
donesli králíčkům
a slepičím,
takže se
všechno využilo
na 1005,
protože ty
výtrusy s
těch zvířat
se pak
zkompostovali a
to pak
šlo znovu
na zahradu.
Takový správný
koloběh života.
Tak farma
byla docela
rozlehlé, ale
vzhledem k
písčité soli,
většina té
plochy byla
krajně
nepoužitelná na
pěstování
zeleniny. Tahle
půda byla
využitá na
pastviny pro
Hungarian Grey
Cattle a
taky dva
koníky.
Fungovalo to
následovně:
kravičky spásly
a pohnojili
jednu pastviny
a pak
byli přesunuty
na jinou,
takže ta
tráva na
té první
mohla dorůst.
Naneštěstí,
minulý rok
byl velmi
suchý a
proto se
ty krávy
museli dokrmovat
senem, aby
přežili.
Ve
chvíli kdy
jsme tam
byla ta
bylo stádo
čítající 18
kusů dobytka
- jeden
býk, nějaké
krávy a
různě stará
telátka (to
nejmladší mělo
13 měsíců).
Ten dobytek
byl celý
rok permanentně
venku a
bylo to
pradávné
maďarské
plemeno. V
zimě mají
takovou hustou
a dlouhou
srst a
v létě
pak naopak
jsou skoro
jako nahatí.
Když má
kravička kolem
2 let
tak se
buď zabije
a prodá
se maso
nebo se
prodá na
páření. Taky
se mi
líbilo jak
nechávali ty
kravičky zabít.
Normálně se
musí kravička
vzít do
auta, odvézt na
jatka a
tak se
zabije. Ale
na téhle
farmě ty kravičky
nebyly zvyklé
na uzavřené
prostředí,
takže je
zabili v
přírodě a
pak odvezli
pouze to
maso na
jatka na
inspekci a
naporcování. Ty
dva koně
měli pouze
na ježdění,
ale moc
času na
ně neměli.
Taky jeden
kůň byl
zavřený uvnitř,
protože jelen
jim zbořil
ohradu a ten
kůň potom
utekl.
Hungarian Grey Cattle in its winter furpůda tam byla hodně písčitá takže bylo těžké pěstovat cokoliv
K
farmě patřil
aji kus
lesa, kde
se bralo
dřevo na
topení a
tak. Každý
rok se
pokácelo jenom
určité číslo
stromů, takže
ten les
zůstal pořád
vitální. Taky
využívali ten
les když
tam hledala
houby nebo
bylinky. Za
stodolou byl
pak výběh
pro 3-5
prasátek. Které
si tam
taky tak
organicky žili,
vždycky rok
a pak
je zabili
a vyudili.
Jejich udírna
byla skvěle
vymyšlená. Byla
u zdi
skleníku, takže
když se
udili prasata
skleník se
taky vyhříval
a vzhledem
k tomu,
že se
to udilo
přes zimu,
bylo možné
pěstovat některé
věci celoročně.
Taky
měli spousty
slepic, které
kladly vajíčka
a tři
kohouty a
taky králíky,
které chovali
na maso
a taky
tři kočky,
jedna z
nich se
chtěl pářit
a tak
neustále
mňoukala. A
taky měli
úžasně
přítulnou a
přátelskou
fenku, která
se jmenovala
Wallace (?asi?)
a každé
ráno za
námi přiběhla
abychom ji
pohladili. Tak
a já
už se
dostanu aji
k těm
lidem jo?
...kus lesa... slepičky a kohouti :)
Na
farmě bydleli
dohromady 4
lidi, alespoň
s toho
co jsem
pochopila. Barbra
a Peter,
jejich sin
Aarona Barbřina
maminka Betty.
Petr byl
angličan, který
nemluvil
maďarsky. Barbra
byla Maďarka,
která žila
v Anglii
a pak
tam taky
vystudovala
zemědělství,
aby zjistil,
že tak
to dělat
teda ale
nechce a
začala se
zajímat o
organické zemědělství.
Barbra byla
taková hodně
aktivní paní,
byla předsedkyní
organického
sboru v
Maďarsku,
pořádala
workshopy a
taky byla
zvána na
konference všude
po Evropě.
Právě teď
se chytala
naučit se
jak pěstovat
vlastní ryby
a tak.
Betty byla
strašně moc
vitální paní
ve svých
osmdesátých
letech, ale
byla taková
čiperka. Vždycky
vedle mě
seděla na
obědě. Aaron
byl syn
Petera a
Barbry, který
mluvil aji
anglicky aji
maďarsky a
studoval inženýrství
a pracoval
ve výrobně
malých části
asi pro
auta.
No
tak teď
se dostanu
aji k
tomu co
se stalo,
doufám. V
tu sobotu
odpoledne jsme
pak vyčistili
koně a
králíky. Já
jsem čistil
králíky a
nejvíce mě
překvapilo, že
se vůbec
nesnažili utéct,
Jen tam
tak vesele
hopkaly na
okraji jejich
klece a
čuchali mi
k motyce.
Pak jsem
taky vybírala
artyčoky ze
země. Artyčok
bylo jídlo
používané jako
v dnešní
době brambory,
ale před
bramborami a mě
opsovbně to
moc chutná
ať už
je to
vařené, pečené
a nebo
syrové. Ten
večer mi
nebylo dobře
asi tím
stresem a
tím že
mi právě
skončily zkoušky
a tak,
takže jsem
lehla a
spala až
do rána.
Barbra a jeden z koňů
Jelikož
s v
neděli nepracuje
tak jsme
vyrazili na
výlet do
Kezsthely a
do Hévíz.
Vyrazili jsme
lokálním
autobusem do
Keszthelu a
tam přesedli
a vyrazili
na Hévíz.
Hévíz je
už dvě
staletí
významným
lázeňským
(asi, nejsem
si jistá
překladem)
městem a
nachází se
tam největší
biologicky
aktivní jezero
v Evropě
s léčivými
účinky, aneb
voda přichází
z pramenů,
které drží
teplotu vody
mezi 24°C
a 32°C
a mají
v sobě
moc moc
moc H2S,
takže to
smrdí jako
vajíčka a
pomáhá lidem
na revma
a motoriku.
No tak
jsme si
tam taky
šli zaplavat.
Na tom
jezeře je
postavený takový
dům, do
kterého jsme
si zaplatili
vstup a
od tam
vedou schůdku
do bazénu.
Vevnitř, pod
střechou, je
ten bazén
vyhřívaný
(takže ještě
více než
32°C) a
venku normální.
Plavala jsem
až ke
břehu a
našla jsem
tam první
kvetoucí leknín
to bylo
moc krásné.
A taky
bylo super
přejít z
té studené
vody do
té teplé
vody. No
a pak
jsme se
prošli Hévízem
a vyrazili
na výlet
do Keszthely.
Tady jsme plavali !!!
My u barokního sídla v Keszthely
Keszthely
je jedno
z hlavních
měst
“balatonského”
regionu. Je
tam fakulta
zemědělství,
dva nádherné
kostely a
jedno veliké
panství v
barokním stylu.
Myslím, že
po Budapešti
to bylo
to největší
město co jsme
navštívili. Taky
jsme sešli
dolů k
balatonu a
tam byla
spousta labutí
a racků
a taky
tam prodávali
trdelník, tak
jsem každému
koupila jeden,
aby ochutnaly
tradiční
východně/centrální
evropskou pochoutku.
Balaton je
největší
jezero ve
východní a
střední Evropě
a vzniklo
spojením mnoha
a mnoha
jezer asi
tak před
10 000
lety. No
a taky
jsme se
snažili udělat
si group
foto, ale
moc to
nešlo :)
ne...nakonec se
nám moc
povedly. Na
farmu jsme
došli až
za tmy
a dostali
jsme dobrou
teplou večeři,
popovídali si
o historii
regionu a
upadly do
sladkého
bezvědomí.
...Nádherný balaton...
V pondělí ráno jsme pak začali
pracovat. Myslím, že jsme byli docela potřeba, protože oni měli
velikánskou organickou zahradu a jenom čtyři pracující lidi, což
bylo docela smutné. Takže se jim asi hodili nějaké další ruce.
Dostali jsme hrábě, rýče a motyky a vyrazili jsme odplevelit
záhonky a udělat z nich ten správný tvar znova. Zahrada byla
rozložená tak, že tam byli dlouhé asi tak třímetrové záhonky
a šířce tak půl metru, takže jsme se takové taky snažili
udělat. Mezi záhonky se pokládal takový černý materiál, který
propouštěl vodu dolů ale nenechal růst plevel, ta,že cestičky
zůstali cestičkami. Myslím, že to byl dobrý odpočinek od naší
školy, neustále sedět a učit se nebo pracovat nebo tak, prostě
jiný způsob pohybu, myšlení a tak dále.
Každý den jsme vstávali v 6:30 a
kolem 7:15 pak byla snídaně, potom jsme od tak 8:00 do 14:00
pracovali a kolem 14:30 byl oběd a pak kolem 19:30 večeře.
Vzhledem k tomu že jsme pracovali a vstávali brzy, většinou jsme
všichni vytuhli už kolem 22:00, dobře jsme si spravili spánkový
cyklus :).
...práce......a práce...
...a zase práce...
V pondělí odpoledne jsme pak
vyrazili prozkoumat Hegyesdi. Hegyesdi znamená pointy, protože tam
je jediná špičatá hora v okolí. Kdysi dávno tam bylo kaspické
moře a v něm spousty sopek a všechny ty sopky co byly vysoké jako
ta hladina vytvořili ostrůvky, takže jejich vrch je placatý, ale
ta sopka v Hegyesdi byla moc maličká, takže soptila jenom pod
vodou a proto je špičatá. Nahoře jsme pak zhlédly nádherný
západ slunce a vyrazili zpátky a na farmu a spát :).
V úterý po práci jsme pak jeli do
Tapolci, což je náhodné město někde v Maďarsku kde nic moc není
krom domácího piva a jezera uprostřed náměstí. Ale bylo hezké
koupit si dvě petky piva - jedno normální a jedno višňové,
sednout si na trávu vedle jezera a vypít. Taky jsme tam potkali
jednoho německy mluvícího pána, který byl shodou okolností
pravnuk pána na 20000 HUF bankovce a napsal o tom knihu. Já jsem
chtěla aby mi napsal název té knihy a on se mi místo toho
podepsal, no tak mám čísi autogram. Taky nám pak ujel bus a
museli jsme čekat další dvě hodiny a tak jsme šli do kavárny a
měli Marlenku.
v Tapolace pivo s......Marlenkou
Ve středu (to byl náš poslední
den na farmě, jsme pak měli odpočinek a uklízení a balení a
tak. Ve čtvrtek jsme pak naposledy pracovali, dostali jsme palačinky
na oběd a pak jsme vyrazili do Budapeště. Mě osobně vyhovovala
víc ta farma než ta Budapešť, upřímně řečeno se mi po
civilizaci ještě moc nestýskalo. Ale což. Spali jsme v hezkém a
levném hostelu a každý dostal peníze a volný čas, protože
každý chtěl dělat něco jiného.
...kavárna do které jsem vyrazila s Bárou..Memorial na holocaus, vyjádřený botami lidí co tam byli zastřeleni...
My, já a Bára, jsme šli večer do
čajovny a dali si skvělí čaj a ochutnaly skvělé dezerty. Ráno
jsme se pak vyšplhaly k muzeum a paláci a rozdělili se. My jsme
šli ke starým lázním a pak jsme se (skoro) došplhaly k
Budapešťské soše svobody. No a pak jsme jen tak chodili kolem
krásným centrem, sedli si do čínské restaurace a pak taky
kavárny s výhledem na katedrálu. Ve 20:30 už jsme pak nastoupili
do autobusu a ve čtyři ráno jsme byli v Itálii :). Project Week
jsme pak zakončili dobrou snídaní z naší Duinské pekárny.
Ráda bych se vrátila do Maďarska a
ještě raději na tu stejnou farmu, líbilo se mi tam. Maďarština
je strašně moc zajímavý jazyk, našli jsme pár společných slov
s češtinou: kompot, palačinka a petržel. Naučila jsem se jak
říct jedna a pět a taky jak poděkovat, naučila jsem se že gy se
čte jako ď, s jako š a sz jako s. Všichni lidi kolem se snažili
nám pomoct i přes tu velikou jazykovou bariéru. Řidič autobusu
na mě mluvil tak dlouho maďarsky než jsem mu ukázala moji
studentskou kartu, takže nám mohl dát slevu, všichni čekali,
nikdo nikam extrémně nespěchal.
Taky jsem nse naučila hodně o
ekonomice farmy. Funguje to tak, že farmář, aby přežil, musí
dostat grant od EU. Vzhledem k tomu, že ten odkupovatel toho masa
ví, že farmář dostal grant, koupí maso za méně, což vede k
tomu, že farmář potřebuje grant na příští rok. Cena masa je
pak docela malá a jsou na ni nasazené vysoké daně takže se
dostane na nějaký standart. Z těch daní se pak platí ten grant
těm farmářům. Takže kdyby se snížili daně q zvedla cena masa,
maso by zůstalo stejně drahé a farmáři by se byli schopni uživit
a peněz by se použilo plus minus stejně.
Taky jsem se naučila být mnohem víc
organizovaná a v klidu. Když se tak dívám na můj minulý priject
week tohle bylo mnohem víc v pohodě. Když se něco nevedlo, vzala
jsem to v pohodě a vyřešila. Vedla jsem si účetnictví každý
večer, takže jsem věděla kolik přesně máme na utracení a co
si můžeme dovolit. No prostě to byla příjemná a užitečná
zkušenost.
Teď se musím vrátit zpátky do
školy, dozvím se svoje výsledky z trials a kolik se toho musím
doučit do maturity. Březen je měsíc US univerzit, takže zjistím
jestli jsem někde přijatá nebo ne. Březen je měsíc ústních
zkoušek z angličtiny, češtiny a italštiny. Tak abych už začala
pracovat...ale ne, ještě si dám neděli volna a pondělí to
všechno může zase začít.
Pac a pusu na čelo,
Esi
Žádné komentáře:
Okomentovat